NL EN

Meerval vissen aan de Saone

Na een rit van ruim 700 kilometer zijn we dan eindelijk aangekomen op plaats van bestemming, gelegen aan de prachtige rivier ‘’de Saone’’

 

Toby_1

 

Toen we aankwamen op de stek werd al meteen duidelijk dat het geen makkelijk week zou worden qua vissen. Het water stond zeer laag, waardoor er een enorme hoeveelheid aan wier is ontstaan. Dit wierbed strekte zich zo’n 50 meter voor de stek uit. Maar zo positief als ik ben, zag ik de uitdaging er wel in. Dus ben ik direct begonnen met het oppompen van de rubberboot. Na het opzetten van de tent en het positioneren van de meervalsteunen was het tijd om wat aasvissen te gaan vangen. Door de enorme hoeveelheid wier, is zelfs de rubberboot noodzakelijk om aasvissen te vangen. Na een weg gebaand te hebben door het wier en een half uurtje gevist te hebben had ik voldoende aasvissen om de eerste nacht door te komen. Nu moest de strategie nog bepaald worden, maar voordat kon gebeuren eerst maar even het water op om de gehele situatie in kaar te brengen. Na het vinden van wat diepe gaten en schuin aflopende kanten, werden de plaatsen voor de eerste nacht bepaald. De hengels werden opgetuigd met onderwaterdobbers, en op de gewenste plaatsen te water gelaten. Helaas is het de gehele nacht stil gebleven. Aangezien dat er geen aanbeet overdag werd verwacht, kwam het kwakhout in zicht. De boot werd gereed gemaakt, en de korte hengel voor in de boot werd voorzien van de Black Cat Battle Teaser. Ook een flink aantal wormen mocht niet ontbreken.

 

Toby_2

 

Na een korte drift verschenen de eerste meervalletjes al op het scherm. Interesse in het aas was er genoeg, maar met deze tactiek bleven de aanbeten helaas uit. Misschien was het niet de beste tijd s’ ’middags? Dus besloten we de volgende ochtend vroeg op te staan om te gaan clonken.

 

Dit was niet zonder resultaat de eerste Saone meerval (40cm) was een feit. Eenmaal weer veilig teruggekomen aan de kant, met vol vertrouwen begonnen aan het bedenken van een nieuwe aanpak voor de kanthengels. De kanthengels hebben tot op heden nog niets opgeleverd, dus tijd voor een nieuwe aanpak! Uiteindelijk toch maar besloten om over te stappen naar het vissen met boeien, voor mij een vertrouwde en inmiddels bewezen methode voor het vangen van meerval. Dezelfde dag nog werden de boeien opgeblazen, en de montages gereed gemaakt. Na het vinden van een schuin aflopende kant net achter het wierbed van 0.5m naar 3m besloot ik dat dit een mooie plek was voor het inzetten van de boeien. Vol verwachting ging ik de nacht in, en ja hoor!! Om 5 uur ging de beetmelder af , hengel uit de steun gepakt en snel de boot in. Na een korte dril kwam er een meerval van 1,32m boven water. Geen gigant, maar meer dan welkom.

 

 

Na het succes van het clonken de vorige ochtend, besloten we toch maar weer om vroeg om te staan, ook ditmaal kon de meerval de Battle Teaser niet weerstaan. Dit resulteerde in een meervalletje van 60cm.

 

 

Voor de rest bleef het deze dag en nacht stil. De volgende dag, lekker het water op gegaan om het leefnet te voorzien van wat verse aasvissen. Aangezien dat de boei al wat had opgeleverd besloot ik dat te laten voor wat het was, en me te focussen op de onderwaterdobbers. Aangezien dat de huidige onderwaterdobber montages niets hadden opgeleverd besloot ik maar om zelf iets in elkaar te zetten. Na wat denken besloot ik een 10 gram onderwaterdobber in te zetten aangezien ik toch wat kleinere aasvissen had. Lekker klein, en dus onopvallend voor de meerval.

 

 

De boeien werden voorzien van nieuwe aasvissen en ook de nieuwe onderwaterdobber montages werden zorgvuldig gepositioneerd. Om de montages op de grond te houden werden grote stenen gebruikt. Omdat ik in de vaargeul viste maakte ik gebruik van afzinkstenen die door middel van een breeklijntje en een speldwartel aan de hoofdlijn werden gemonteerd. De afzinksteen dient er voor om de lijn op de bodem te verankeren. (het idee van het toploodje bij de karper visserij, maar dan iets extremer). Deze nacht volgde er een krachtige aanbeet op de onderwaterdobber montage. Ook nu weer snel de boot in i.v.m. het wier. Na een stukje varen waren we boven de vis aangekomen, mmh een behoorlijk zwaar gewicht, zouden de breeklijn van de stenen nog niet gebroken zijn? Dit bleek niet het geval te zijn, het was het gewicht van de vis zelf! Na een dril van ongeveer 15 minuten en wat wier verder, kwam de meerval boven. De meerval werd met beleid in de boot getrokken en snel naar de kant gevaren.

 

 

De onthaakmat lag al klaar, de vis werd snel opgemeten en behaalde een lengte van 1,93m. Geen gigant maar een klein monster was het toch wel te noemen, een prachtvis.

 

 

 

Met vriendelijke groet,

Toby Beeloo

 

Met dank aan Van Pelt Hengelsport.

 

 

 

 

 
Website: Tambien
Version: 1.53